Waarom geen zwarte worteldoek tussen de planten!? 

worteldoek is geen goed idee tussen de nieuw geplante plantjes. Bodembedekker op de foto.

Nu het weer volop planttijd is (geweest), valt het me weer op hoeveel zwarte worteldoek gebruikt worden in de strijd tegen onkruid. Mini plantjes krijgen een mini gaatje om door te groeien. Na enkele jaren volgt dan de vraag, waarom wil dat hier niet groeien?

Nadelen

Ik zie persoonlijk alleen maar nadelen aan een plastiek doek tussen de planten:

–        Ok, het worteldoek houdt het onkruid tegen. Maar enkel wat er al onder het doek zat. Een deel van de zaadjes die er bovenop gewaaid komen, zal op termijn toch kiemen en groeit gewoon door het doek heen. Deze onkruiden zijn veel lastiger om te verwijderen gezien ze goed vast zitten in de plastiek.

–        Het onkruid wordt misschien wel onderdrukt, maar schimmels vinden die donkere, vochtige ruimte onder het doek net heerlijk! Niet iets wat je wil zien groeien aan je pas geplante plantjes.

–        Plantenwortels krijgen water maar geen lucht doorheen het worteldoek. Net hetzelfde voor het bodemleven in de grond. Lucht is essentieel voor alles wat leeft!

–        Bodembedekkende planten groeien normaal snel doordat ze ondergrondse uitlopers vormen. Die kunnen niet naar boven doorheen het doek dus zal je bodembedekker vooral ter plaatse blijven en niet mooi dicht groeien. Omgekeerd zullen bovengrondse uitlopers geen contact kunnen maken met de grond.

–        Andere vaste planten willen graag dikker worden, uitzaaien, verderkruipen… maar kunnen niet weg.

–        Last but nog least, na enkele jaren rafelt alles stuk en zit al die plastiek in je tuin of je omgeving.

Wat is dan een mogelijke oplossing?

Kies planten die graag groeien op je grond en op die plaats van je tuin. Bedek de volledige bodem met planten, ook onder nieuwe struiken. Dek de bodem tussen de planten af met een centimeter of 2-3 fijne groencompost om de meeste kieming van onkruiden te onderdrukken. Na twee jaar is de bodem volledig bedekt en kijk je op mooie planten in plaats van op worteldoek met sprietjes 😊.

Deel dit bericht op je sociale media als je het met me eens bent!