Moestuinieren. Gewoon losjes in de grond, op de klassieke bedjes, permacultuur, wisselteelt,…
Vele werkwijzes om uit te kiezen! Mijn favoriet om mee te starten? Verhoogde bakken! Afgelijnd, netjes, gestructureerd en onder controle te houden. Dat is wat ik nodig heb 😊. En dat past vaak ook mooi in een ontwerp.
Voordelen van verhoogde moestuinbakken
Alleen maar voordelen ook want je werkt wat boven de grond zodat de grond sneller warm wordt. Op vochtige dagen is de grond dan weer sneller droog. Maak je je bakken een meter tot maximum een meter twintig breed, dan kan je links en rechts vlotjes tot aan het midden om te planten, te oogsten of te wieden. Geen rugpijn door de moestuin, check!
Als dat nog niet genoeg voordeel is, zorgt de scheiding paadje-moestuinbak er ook voor dat je nooit op de grond voor je groenten loopt en die dus luchtig en licht blijft. Laagje compost erop elk jaar, oppervlakkig inwerken en hopla, klaar voor nieuw jaar vol moestuinpret. Geen rugpijn door het spitten, check nummer twee 😉!
Hoe doe je het praktisch?
1) De bakken op de foto zijn in onbehandeld (voor je gezondheid!) larikshout. De wanden zijn 4 cm dik zodat ze er een tijdje tegen kunnen. De breedte van je bakken bepaal je op 1 à 1,2 meter. De lengte kan je kiezen naargelang je beschikbare plaats. Voor de hoogte is 20 cm een goede richtlijn.
2) Voorzie voor de paadjes tussen de verhoogde moestuinbakken 50-60 cm . Dat is voldoende voor wieden, planten en oogsten. Voorzie rondom de bakken paadjes van 1 m voor vlot kruiwagen-verkeer.
3) Maak je bodem vrij van begroeiing (dit kan je in de herfst ook heerlijk lui voorbereiden tegen het volgende groeiseizoen 😉) en plaats de bakken waar gewenst.
4) Maak de bodem in je bakken goed los.
5) Graaf 5-7 cm grond af van de paadjes en vul hiermee de moestuinbakken verder op. De paadjes zelf vul je dan weer op met hakselhout. Door 5-7 cm dikte te gebruiken, zal je meer onkruid kunnen tegenhouden dan met het dunne laagje dat de meeste mensen strooien. Je moestuinbakken geraken bovendien door deze uitgegraven en losgemaakte laag goed gevuld dus hoef je geen grond aan te voeren. Je weet je dus waarin je kweekt.
6) Afhankelijk van je bodem (een bodemanalyse is een aanrader!) maak je je bodem optimaal, specifiek voor de groenten die je wil telen. Het toevoegen van een goede laag compost zal in elk geval al een goede start zijn. Ook hiermee geraken je bakken verder gevuld zonder aanvoer van teelaarde.
7) Klaar voor de start!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.