Vaste planten snoeien is kinderspel

Snoeien

Als het weer het toelaat (hallo weergoden, tuinwerktijd!), is maart een goed moment om de afgestorven delen van de vaste planten weg te snoeien. Als je nu denkt ‘Zijn niet alle planten vaste planten?’, lees dan even eerst hier.

Het leuke aan (de meeste) vaste planten is dat je niet te hard moet nadenken over het snoeien. Alle dorre takjes weg, kinderspel! Dat vinden ook onze kinderen ervan want ik kreeg de snoeischaar niet meer terug 😉.

De regen maakte een einde aan de pret maar daardoor zie je op de foto een mooi voordeel van een gesloten vaste planten border: amper onkruid onder het snoeiwerk na een zomer/herfst/winter niets gedaan te hebben.

Vaste planten zijn gesnoeid. Weinig onkruid blijkt er onder te zitten. Voordeel van dicht gegroeide vaste planten.

Hakselen

De afgesnoeide plantenresten hakselen we bij de volgende zonnestralen fijn en leggen we terug tussen de planten. Dat is niet ‘rommelig’, wel (eco)logisch. Dode plantenresten komen in de natuur ook aan de voet van de plant terecht. Ze vormen de voeding voor de plant.

Goed voor de planten maar ook voor alle onderhouds-arme-tuiniers: het laagje houdt de bodem bedekt zodat er minder licht en dus minder onkruid zal komen tussen je planten. Én je hoeft geen mest of compost meer aan te dragen. Win-win-win!

Nog een alternatief voor hakselen of snoeien met de hand?

Een hakselaar is een erg handig instrument in de tuin, mijn favoriete aankoop van de voorbije jaren. Dunne snoeitakken maar ook vooral alle resten van vaste planten kan je fijn vermalen en in je tuin verwerken. Een aanrader dus!

Wil je niet investeren in een hakselaar, dan kan je voor de vaste planten ook opteren om de snoeiresten te verspreiden in een dunne laag over je gazon. Je rijdt er vervolgens een paar keer overheen met je grasmachine zonder bak en hebt daarna ook fijn gemalen materiaal. Dit kan uiteraard alleen met zachte plantenresten, geen takken. Zoek eerst even uit of je grasmachine geschikt is of test met een klein beetje tegelijk.

Snoeien van vaste planten doe ik zelf met de hand (of de kinderen 😊) omdat het in mijn tuin over een handelbare oppervlakte gaat. Als je geen bloembollen hebt staan, kan je ook opteren om met de haagschaar over je border te gaan. Let wel op dat je geen planten uittrekt met dit minder verfijnde materiaal! Succes!