Putdeksels camoufleren in de tuin

Lelijke putdeksels. We hebben ze allemaal in onze tuin rondom de woning. En het worden er altijd maar meer bij nieuwe woningen.

Gek genoeg worden die putten vaak geaccentueerd met blinkende deksels of met een pot-plant erop die de aandacht trekt.

Camoufleren is een kunst! Dus daarom enkele tipjes😉.

Klinkerdeksel

Waar mogelijk kan je je verharding inplannen op de plaats van de putten en deksels. Je kan ze dan wegwerken met een klinkerdeksel of grinddeksel. Bereikbaar maar verstopt!

Putdeksel onder de grond

Je kan natuurlijk niet altijd je parking of pad net op de put mikken. Een deksel dat maar om de paar jaar of enkel bij uitzonderlijke problemen open moet, kan je dan onder een laagje aarde en planten verstoppen.

Laat daarvoor de uitgang van de put tot 5 à 7 cm onder het grondoppervlak afsnijden. Voorzie een stevig deksel. Leg hierover een stuk geotextiel tot een cm of tien voorbij de randen van het deksel. Camoufleren doe je met een laagje aarde. Op en rond het deksel is de grondlaag dun en vaak droog. Plant daarom een bodembedekker (wortelt ondiep) die tegen de droogte kan. In de schaduw kan dat bv. Epimedium zijn of Geranium macrorrhizum. In de zon heb je nog andere Geranium-opties. Vooral nuttig is ook dat Geranium of ooievaarsbek snel herstelt als je deksel toch een keer open moest.

Camouflage beplanting

Moet je toch regelmatig het deksel openen? Plant dan wat hogere planten rondom het deksel die tegen droogte kunnen. Of trek de aandacht weg van het deksel door een mooie struik op een verder gelegen zichtpunt te planten.