Iedereen aan de appelboom

Ik ben al verliefd op appelbloesem sinds mijn eerste werkervaring op een onderzoeksproject aan de KUL. En dat is er niet minder op geworden met de jaren! De geur, de kleur, de belofte van de lekkere vruchten, heerlijk!

Het leuke is dat echt in élke tuin een appelboom past.

Hoogstam, laagstam, halfstam kennen we allemaal. Maar pas op, ze kunnen allen een even brede kruin krijgen. Vaak is enkel de stamhoogte verschillend. Daar heb je dus een beetje tuin voor nodig.

Kleine appelboom

Kleine appelboom-versies bestaan wel onder vorm van geleide bomen in U-of V-vorm of langs horizontale structuren. In een smalle tuin kan je een geleide vorm tegen een zonnige muur of schutting zetten. Of als afboording van een stukje tuin, mooier dan een haag!

Kolomboomjes, zoals op de foto hieronder, zijn de echte mini-bomen. Deze kan je ook als haag aanplanten op 50 cm van elkaar of zelfs op een klein terras in een pot zetten. Dit zijn bovendien ‘appelboompjes voor snoei-dummies’ want het enige dat je moet doen is te ver uitgroeiende takken terug knippen tot een cm of 10 zodat de boom smal blijft. Veel makkelijker dan de andere appelbomen😉.

Appelboom kolomboom

Zorg wel steeds voor minstens twee bomen/boompjes die elkaar kunnen bestuiven. Van bloesem kan je altijd genieten maar voor vruchten heb je eerst bestuiving nodig.

Wil je in het najaar kolomboompjes aanplanten? Laat het me weten! Bij voldoende interesse, organiseer ik een samenaankoop.