Gemengde beplanting – niets dan voordelen

gemengde beplanting in de zomer

Verlangen naar de zomer…

… dat knopje staat bij mij al even aan. Scrollen door de zomerfoto’s doet wegdromen en ik neem jullie graag even mee!

Wat je op de foto’s ziet, is ‘gemengde beplanting’. Nog veel te weinig toegepast in onze tuinen maar met zoveel voordelen tegenover ‘monotone/uniforme beplanting’ dat ik jullie graag probeer te overtuigen om deze lente mee te doen.

Onkruidbeheersing

Eerst en vooral een voordeel in onkruidbeheersing, toch voor iedereen het minst leuke tuinklusje naar ik zo hoor 😉:

🌿 “Hoe geordender een beplanting is, hoe problematischer onkruiden zijn.” Zo vat Noël Kingsbury het goed samen in het boek ‘Plannen en Planten’. In dit type gemengde borders gaat een onkruid op in het geheel. In een vak met bijvoorbeeld een enkele groene bodembedekker zal je de uitschieters veel sneller opmerken en storend vinden.

🌿 “Hoe verder een beplanting van een natuurlijke situatie verwijderd is, des te meer werk het kost om het te onderhouden.” Alweer een waarheid als een koe uit dit boek. Hoe moeilijk is het soms niet om een vakje in je tuin jaar na jaar hetzelfde te houden zonder intensief snoeien en wieden. In een gemengde beplanting is het beeld elk jaar een beetje anders. Maar je mag dat laten gebeuren, dat bevordert net het natuurlijke beeld.

🌿 Vooral ook van belang tegen onkruid (daar heb ik geen boekenquote voor nodig): de bodem volledig laten bedekken met de planten die je mooi vindt en in tijden van weinig plantengroei de bodem bedekken met mulch (geen doeken of schors weet je nog 😊).

Wat doet zo’n gemengde beplanting nog aan goed?

🌿 In tijden van verschuivingen in klimaatomstandigheden, leg je je eieren beter niet in één mandje. Het gebruik van een enkele plantensoort is risicovol. Heel je tuin vol geplant en de plant blijkt droogte niet te overleven? Veel geld kwijt en een lege tuin tot gevolg! Aangeplant met een heel aantal soorten planten en er is er ééntje die niet aanslaat? De anderen zullen de plaats innemen en je tuin blijft mooi en in orde.

🌿 Hetzelfde geldt voor plagen. Eén soort in een soortenrijke tuin wordt een smakelijk hapje voor een plaag-insect? Geen drama, er is nog genoeg om naar te kijken. We kennen echter allemaal de geraamtes van de buxus in monotone tuinen.

🌿 Gemengde beplanting is dus goed voor je toekomstige portemonnee 😉.

🌿 Bovenop al deze voordelen voor jou, geef je automatisch ook wat terug aan de natuur. Diverse bloemen bieden leven aan diverse insecten. Goed voor de natuur! En ook dat is dan weer goed voor jezelf!

Volg deze website of de Facebook / Instagram pagina voor meer tips hoe je zo’n beplanting zelf samenstelt!

Of bekijk de eerdere tuintips per categorie.