De ene boompaal is de andere niet

November. De tijd om bomen te planten is aangebroken.

Af en toe zie ik een pas geplante boom zonder boompaal en nog veel meer af en toe een boompaal die niet is wat het moet zijn. Tijd om deze stoere helpers in ere te herstellen!

Een kleine boompje opzetten over ‘de boompaal’ dus!

Werkwijze

1.      Koop een duurzame paal in kastanjehout van 8 cm diameter en 1m60 hoog.

2.      Na het graven van het plantgat sla je deze paal de grond in zodat nog 1m-1m20 boven de grond blijft. Dus niet na het planten van de boom, want dan beschadig je de wortels! (Voorzichtig met de hamer, ik spreek uit ervaring :-))

3.      Je paal komt ten zuidwesten van de boom. De wind komt meest uit deze richting en blaast zo de boom weg van de paal.

4.      Plant je een boom met blote wortel, dan heb je aan 1 paal genoeg en zet je de boom op 5 cm van de paal. Plant je een boom met kluit, dan staat de paal te ver van de boom verwijderd en zet je een tweede paal op het noordoosten.

5.      Na het dichtgooien van het plantgat, maak je je boom vast aan de palen door middel van een rubberen boomband in een 8-vormige lus. Dit doe je op ongeveer 1 meter hoogte, niet vlak onder de kruin.

6.      Sla de boomband met een nagel vast in de paal, niet in de boom.

Zonder boompaal gaat je boom scheef groeien of omvallen.

Steun je hem te veel door de boomband erg hoog vast te maken, zal je boom dan weer lui worden en zelf niet voldoende stevig worden. Je krijgt dan problemen nadat de paal verwijderd is.

Dit mag trouwens na een jaar of twee, je hoeft niet te wachten tot de boom drie keer zo breed is als de paal ;-).

Op de foto een hoe het wel (rechts) en niet (links) moet plaatje! Wie had gedacht dat je zoveel tekst kon schrijven over een boompaal :-)!

Hoe plaats je een boompaal bij een boom. Links een te hoge paal. Rechts palen van 1 meter boven de grond met rubberen boomband. Hoe het moet dus.