Bodemanalyse – meten is weten

Bodemanalyse - meten is weten. Twee tuinen op de foto. Ene met zure en andere met basische bodem. Verschil alleen te zien als je analyse doet van je bodem.

Twee tuinen. De ene met licht zure bodem, de andere erg kalkrijk. Zie jij het verschil niet?

De planten weten dat verschil wel! De ene groeit graag op wat zuurdere grond (zoals de toverhazelaar), de andere houdt van kalk (zoals het kattenkruid), nog andere hebben dan weer voorkeur voor neutrale zuurtegraad of pH. ‘Neutraal’ is ook nog eens verschillend voor zandgrond dan voor leem en klei.

Hoe kan je dat allemaal weten? Door een bodemanalyse te doen van je tuingrond!

Nuttige informatie

Naast informatie over de grondsoort en zuurtegraad, kom je ook te weten of er voldoende humus en voeding in je bodem aanwezig is. Heel erg nuttig om te bepalen hoe je je grond bij aanplant moet voorbereiden maar ook om te kiezen welke planten de grootste kans hebben om goed te groeien.

Ligt je tuintje al? Ook dan is een bodemanalyse handig om te achterhalen of je die traditionele kalkbeurt wel moet doen? En welke meststoffen je gazon mist om terug mooi groen te worden.

Een bodemanalyse is een kleine investering maar ik ben overtuigd dat je die je meteen terugverdient. Eerst al door de juiste producten te kopen, meestal minder dan je spontaan zou aanschaffen. Bovendien door de juiste planten te kiezen voor de aanwezige grond. Een goeie tip: pas de planten aan je bodem aan en probeer je bodem niet te veel te wijzigen voor planten die je graag wil! De juiste plant op de juiste plaats, weet je nog?

Ook overtuigd van het nut van een bodemanalyse? Stuur me een berichtje en je krijgt alle praktische informatie toegezonden.